Gourmetrummet®

Logga in

Glömt ditt lösenord?

Är du ny kund?

delikatesser på nätet

Blogg/Recept

2019-06-18
Picanha på Rostad Ciabatta med Senapsgrädde

Pichanha är en styckdetalj med ursprung i Brasilien som börjat bli populär här hemma. Fråga efter rostbifflock med kappa (fettrand) i butik.

Tillagningstid 55 min
För 4 pers

Senapsgrädde:
2,5 dl grädde
3 msk Dijonsenap (eller mer för dig som föredrar starkare smak!)
En liten näve hackad bladpersilja
Svartpeppar

Picanha:
1 Picanha (rostbifflock med kappa)
Extra Jungfruolivolja
NoMu BBQ Rub

Ciabatta toast:
1 Ciabatta
Extra Jungfruolivlolja
En näve ruccola


Häll grädden i en liten kastrull och sjud över medelvärme tills den kokat ner till en tredjedel. Ju längre du kokar desto tjockare blir såsen. Ta av kastrullen från plattan och vispa i senap och persilja, smaka av med svartpeppar och ställ åt sidan.

Skär ut ett rutmönster i fettet på rosbifflocket, krydda generöst med NoMu BBQ Rub, gnugga sedan in olivoljan.
Grilla 3 minuter per sida för medium rare, lägg till 2 minuter per sida om du hellre vill ha medium. Låt köttet vila i 10 minuter innan servering.

Värm på senapsgrädden och pensla några skivor ciabatta med olivolja. Grilla dem sedan lätt. Skär köttet i tunna skivor och lägg på brödet tillsammans med en klick senapsgrädde och garnera med ruccola. Servera genast.

 

Orginalrecept från NoMu

Se mer
2019-05-27
Kall tomat- & basilikasoppa

För 4 pers

4 mogna tomater
10 färska basilikablad
1 färsk lök
1/2 grön paprika
2 msk Clovis sherryvinäger
4 msk olivolja
1 krm salt
Några rundor med pepparkvarn
80 g riven parmesanost

 

Skölj och skala alla grönsaker.

Lägg alla ingredienser utom parmesan i mixerskålen och mixa slätt. Verkar soppan tjock kan du tillsätta lite vatten och mixa igen. Smaka av. Häll upp i bodegaglas och ställ kallt.
Förvärm ugnen till 200°. Lägg ut cirklar av parmesan på en plåt med bakplåtspapper, skjut in en tandpetare av trä i varje. Värm i ugnen i 4 minuter, låt svalna helt innan du tar loss ”parmesanklubborna” från pappret. Dekorera varje glas med en parmesanklubba och en bit färsk parmesan. Klart att servera!

Orginalrecept från Clovis

Se mer
2019-05-27
Smörgås med chèvre, avokado och hallon

För 4 pers

4 skivor lantbröd
1 avokado
4 till 6 hallon
3 syltlökar
Färsk getost
2 msk olivolja
1 msk Champagnevinäger
Salt
Nymald peppar

Skär syltlöken och avokadon i skivor.
Bred färsk getost på fyra skivor lantbröd.
Lägg på avokado, syltlök och bitar av hallon. Salta och peppra.
Blanda olivoljan och vinägern ordentligt och häll över smörgåsarna.
Njut!

Orginalrecept från Clovis

Se mer
2019-05-09
Lime & Kokoscheesecake

Denna sammetslena cheesecake är superlätt att göra och ett underbart sätt att använda Thursday Cottages krämiga curd. Receptet funkar lika bra med deras Lemon Curd, byt bara ut en lime mot en citron i ingredienslistan. Kokosen i cheesecakebottnen kan även bytas ut mot några teskedar torkad ingefära eller kardemumma för den som föredrar det. Bered den helst en dag i förväg.


Tillagningstid: 30 Min + 6-24 timmar i kyl

För 8-10 Pers

Ingredienser:
Till botten
200g söta kex (ex. Brago)
75g smält smör
1 msk riven kokos

Till smeten
1 Burk Thursday Cottage Lime Curd
500g mascarpone
Rivet skal och juice av 1 lime
Florsocker till dekor

Förvärm ugnen till 180°C
Smörj kanterna på en springform på 20cm och täck botten med bakplåtspapper.
Lägg kexen i en fryspåse och krossa dem med en brödkavel. Häll i en skål tillsammans med kokos och smör, blanda väl. Pressa ner i botten på bakformen. Grädda i ugn 15 minuter, ställ åt sidan och låt svalna.
Mixa lime curd, mascarpone, limeskal och juice väl. Häll smeten över kexbotten och jämna ut med baksidan av en sked. Ställ i kylen och låt stelna i mellan 6 till 24 timmar, ju längre desto bättre.
Ta bort kanten på formen innan servering och sikta över florsocker.

Se mer
2019-04-15
Cavatelli med bläckfisk och bondbönscreme

Affiorato olivolja med sin subtila smak gifter sig perfekt med den milda bläckfisken. Toppa gärna med hackad tomat vid servering.

För 4 personer
Tid 40 minuter + 10 timmar för bondbönorna

320 gram Cavatellipasta
500 gram torkade bondbönor
200 gram bläckfick
50 gram selleri
30 gram lök
Galantino Affiorato olivolja
1 klyfta vitlök
färsk persilja

Blötlägg bondbönorna i 10 timmar.
Skölj av bönorna och häll i en kastrull tillsammans med vatten, selleri, lök och salt. Låt sjuda i 30 minuter.
Ta bort från värmen när sellerin och löken är genomkokt och mixa tillsammans med olivolja till en slät puré. Skölj och rensa bläckfisken under rinnande vatten, skär i bitar. Värm 2 msk olivolja i en panna och bryn vitlöken, lägg i bläckfisken och låt steka några minuter.
Koka pastan al dente och vänd sedan ner den i bläckfisksåsen. Portionera ut bondbönspurén på tallrikar och häll över bläckfisksåsen. Ringla över olivolja.

Originalrecept från Galantino

Se mer
2019-03-28
Ugnsbakad lax med grönsaker och inlagd citron

Stressiga dagar är ugnsrätter som himlasända. Med det här enkla receptet fixar du snabbt och lätt en näringsriktig måltid. Laxen bidrar med omega-3 och grönsakerna ger en välkommen vitaminboost.
 

Tillagningstid 40 min
Till 4 Pers

4 laxfiléer
20 körsbärstomater
250g champinjoner
200g sockerärter
4 klyftor Inlagda citroner från Marocko 
1msk riven ingefära
rostade sesamfrön

till såsen:
2msk sesamolja
3msk soja
3msk teriyakisås
Svartpeppar
Himalayasalt

Förvärm ugnen till 200°C.
Lägg laxfiléerna i en smord ugnsform tillsammans med svampen, sockerärterna och körsbärstomaterna. Pressa citronklyftorna över och lägg dem sedan i formen med resten av grönsakerna. Strö över den rivna ingefäran.
Häll samman ingredienserna till såsen och rör om, häll över ugnsformen. Strö över sesamfrön och blanda alltsammans ordentligt med händerna.
Grädda i ugn i 20 minuter.
Klart!

Orginalrecept från Belberry

Se mer
2019-03-13
Gratinerad potatis med kantarell och snigel

Gratinerad potatis med kantarell och snigel

För 4 personer
Tillagningstid 30-45 minuter

Ingredienser:
4 stora potatisar
24 Bougorgnesniglar
50g kantareller
Ströbröd

Till vitlöksbéchamel:
2,5 dl mjölk
25 g smör
1 msk mjöl
2 klyftor hackad vitlök
2 msk hackad färsk persilja

Tvätta potatisen ordentligt men lämna skalet på. Ångkoka i 20 minuter, låt svalna. Dela dem sedan på längden och gröp ur dem.
Låt sniglarna (och kantarellerna, om du använder konserverade) rinna av, skär kantarellerna i bitar. Garnera varje potatishalva med 3 sniglar och en tesked kantareller. Förvärm ugnen till 200°C.
Förbered vitlöksbéchamelen genom att smälta smöret i en kastrull på låg värme. När det är helt smält häll i mjölet och vispa kraftigt. Häll i en tredjedel av mjölken under omrörning, fortsätt hälla i mjölk och vispa tills den är slut. Rör ned den hackade vitlöken och persiljan, blanda väl.
Häll bechamelen över potatisen, strö över ströbröd och lägg i en gratängform. Grädda i ugn 5-10 minuter, tills de blivit gyllene.

Recept från Sabarot

Se mer
2019-03-07
Hallon & Gincocktail

En uppfriskande Hallon- & Gincocktail, perfekt som aperitif

Till en cocktail

4 cl Gin
1 cl Hallonvinäger
1 cl Hallonlikör
2 tsk råsocker
5 frysta hallon
Tonic

Häll gin, hallonvinäger, hallonlikör och råsocker i ett glas. Blanda noggrant.
Tillsätt några isbitar och de frysta hallonen, tillsätt sedan tonicen.
Dekorera med mintlöv och en remsa citronskal.

Recept från Clovis

Se mer
2019-03-07
Rödbetspålägg

Lyxa till vardagen med ett hemmagjort pålägg med smak av rödbetor. Funkar såklart lika bra som dipp till grönsaker eller chips!

För 4 Pers

1 kokt och skalad rödbeta
50g cashewnötter
2 msk hallonvinäger
2 msk grädde
1 msk hasselnötsolja
salt & espelettepeppar*

Krossa cashewnötterna i en mixer. Tillsätt bitar av rödbeta, hallonvinäger, grädde och hasselnötsolja. Smaksätt med salt och espelettepeppar, mixa en gång till för att blanda.  Krydda igen efter behov.

*Kan bytas ut mot Aleppopeppar eller vanlig paprika

Recept från Clovis

Se mer
2019-03-07
Tiramisu med Hallonvinäger

Somrig tiramisu med jordgubbar, björnbär och hallon. Hallonvinäger ger den här efterrätten ett extra lyft.

För 4 Pers

300g jordgubbar
100g hallon
100g björnbär
2 msk hallonvinäger
2 msk florsocker
250g mascarpone
2 färska ekologiska ägg
8 savoiardikex
½ dl strösocker
½ vaniljstång
Myntablad till dekoration
 

Lägg undan 2 jordgubbar, 4 björnbär och 4 hallon till dekoration.  Skär reste av jordgubbarna i bitar och koka dem tillsammans med några hallon, hallonvinäger och florsocker i 15 minuter till en kompott.
Sila kompotten (spara saften!) och låt svalna till rumstemperatur.
Vispa äggvitan fast. Vispa mascarpone, strösocker och äggulor och fröerna från vaniljstången.
Vänd försiktigt ner den vispade äggvitan i mascarponekrämen.
Lägg ett kex i botten på 4 formar, häll över en matsked vardera av jordgubbssaften och täck med mascarponekräm.  Lägg i ett nytt lager kex och jordgubbskompott, lite jordgubbsaft, björnbär och hallon och avsluta med mascarponekrämen. Ställ kallt i ett par timmar. När det är dags att servera dekorerar du med bären du sparat och några blad mynta.

Recept från Clovis.com

Se mer
2019-03-07
Krämig Vinägrett med Champagnevinäger

Perfekt till en somrig sallad med krispiga blad, majs, tomater och haricots vert.
För 4-6 Pers

1,5 dl filmjölk
2 msk grädde
2 msk Clovis Champagnevinäger
1 msk flytande honung
1 msk hackad gräslök
Salt
Peppar

Blanda filmjölk, grädde, champagnevinäger och flytande honung i en skål, vispa upp. Tillsätt hackad gräslök, salt & peppar. Förvara kallt till servering.

Recept från Clovis

Se mer
2019-02-22
EXOTISK PANNA COTTA

Panna cotta är en klassiker som alltid funkar, den ser bra ut på tallriken och den smakar ljuvligt. Den syrliga smaken av ananas ger en läcker tropisk touch och lyfter desserten till nya höjder.

 

Tillagningstid: 20 Min + 6 Tim i kyl

För 4 Personer
Ingredienser

Till Panna Cotta
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
20 g vaniljsocker (ca 1 & ½ msk)
2 dl Belberry Dessertsås Ananas & Kokos
3 ark gelatin (4g)

Garnering
4 skivor ananas
Citrongräs
Kokosflingor
2 dl Belberry Dessertsås Ananas & Kokos

1. Blötlägg gelatinarken i en skål kallt vatten. Koka upp grädde, mjölk och dessertsås med vaniljsockret.

2. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i de mjuknade gelatinarken, rör om så de löses upp helt.

3.  Fördela gräddblandningen i 4 formar och ställ in i kylen i 6 timmar.

4. Skeda upp Ananas & Kokos-sås på desserttallrikar och vänd över pannacottan

5. Toppa din dessert med färsk ananas, kokosflingor och citrongräs

 

Njut!

Se mer